Psychosomatische Therapie binnen onze praktijk

Via deze weg willen wij u graag op de hoogte brengen van verschillende mooie ontwikkelingen binnen Fysiotherapie Groene Biezen op het gebied van de psychosomatische therapie.

Onze collega Fleur Kraaijenhagen heeft in juli 2020 de Master Psychosomatiek afgerond. Naast haar werkzaamheden als Oefentherapeut Cesar heeft zij nog een bredere doelgroep om te begeleiden. Sinds afgelopen april heeft zij afscheid genomen op haar andere werkadres en is nu volledig werkzaam op de diverse locaties in IJsselstein en Benschop. Zij is zeer geïnteresseerd in SOLK bij kinderen en adolescenten en werkt hierbij ook veel samen met de kinderfysiotherapeuten.

Jeannine Hoogland is momenteel ook bezig met de specialisatie psychosomatiek. Zij heeft inmiddels ruim 20 jaar ervaring in de manuele therapie met als voornaamste doelgroep de cliënt met gezondheidsproblemen aan rug en nek; te denken hierbij aan pijn, spanning, tintelingen en duizeligheid. De toenemende inzichten over het belang van psychosociale aspecten bij deze patiëntencategorie heeft haar er toe gemotiveerd om zich meer te willen verdiepen in het psyche van deze patiënt. Jeannine is tevens leefstijlcoach en begeleidt patiënten voor oncologische revalidatie waarbij zij veel van de opgedane vaardigheden kan inzetten.

De psychosomatische therapeut heeft zowel aandacht voor geestelijke als lichamelijke aspecten die het welzijn van mensen beïnvloeden. Veel voorkomend zijn klachten die samenhangen met stress en klachten zoals pijn en vermoeidheid waar geen direct lichamelijke oorzaak voor gevonden wordt.

Bij de Groene Biezen begeleiden wij de patiënten om zich bewust te zijn van het contact tussen het lichaam en het brein door middel van oefeningen als mindfulness, ademhalingstechnieken en grensoefeningen. Wanneer er sprake is van een chronische aandoening of ingrijpende levensgebeurtenissen kan onvoldoende acceptatie/verwerking een oorzaak zijn voor blijvende ontregeling/stress. Hierbij gebruiken wij technieken uit de ACT of de cognitieve gedragstherapie voor gedragsverandering en meer ontspanning te mogen ervaren.

Het voornaamste doel van Fleur en Jeannine is met de patiënt op zoek te gaan naar het gezondheidsprobleem en hierbij de zelfregie te herstellen. Patiënten leren zelf de balans tussen belasting en belastbaarheid te bewaken en zo mogelijk fysiek op te bouwen. Patiënten met een chronische ziekte of na het doormaken van een stressvolle gebeurtenis begeleiden wij graag om de draad van het leven weer op te pakken zodat zij voldoende regie hebben om de waardevolle uitdagingen van het leven aan te kunnen.

Kortom twee enthousiaste collega’s die de psychosomatische uitdaging met twee handen aanpakken.

Wanneer u meer informatie wilt willen wij onze inzichten graag verder toelichten.